Hvordan løser vi flygtningekrisen?

December 26, 2016

Hvis der i disse år findes ét politisk spørgsmål, som de mange mennesker formentlig godt kunne tænke sig et svar på, er det: Hvordan vi løser flygtningekrisen?
Der er selvfølgelig ikke ét svar på det spørgsmål, men forskningschef ved Raoul Wallenberg Instituttet og adjungeret juraprofessor Thomas Gammeltoft Hansen forsøger sig i en ny bog med svar.
Den er ifølge forfatteren skrevet ud fra en slags "oplyst egeninteresse". For hvis vi ingenting gør, har vi kun set begyndelsen på den krise, der er i gang med at udfolde sig, siger han:

»Hvis vi ikke på en eller anden måde får italesat problemet og nogle reelle løsninger, så risikerer det simpelthen at gå endnu værre amok end det allerede er«.
»Uanset om man står til højre eller til venstre på det politiske spektrum, har vi en interesse i at få løst den her krise, for hvis vi ikke gør det, kommer der endnu flere flygtninge både dernede og heroppe og presset på de europæiske grænser bliver endnu større«.

Mere end en million mennesker søgte sidste år asyl i Europa. Det er mere end nogensinde, men tallet fylder ikke meget i den samlede statistik: Thomas Gammeltoft Hansen peger på, at 65 millioner er på flugt verden over og at langt de fleste er i udviklingslandene. Der skal andre metoder til, hvis problemet skal løses, siger han og kommer med et bud på en vej.

Thomas Gammeltoft Hansen er gæst hos Amalie Kestler i det nyeste afsnit af Politikens nye politiske podcast: Kestlers Kaffeklub. Lyt med her eller abonner i Itunes. 

00:0000:00